Straten Glas in lood

Home | Contact

KopFoto_Home
 

Productie van glas in lood

Glas in lood is het plaatsen van gesneden stukken (vaak) gekleurd glas, volgens een vooraf ontworpen patroon, in een loodprofiel. Om deze profielen met elkaar te verbinden worden ze aan elkaar gesoldeerd. Deze panelen moeten worden gekit om er voor te zorgen dat ze wind- en waterdicht zijn en blijven. Om de ramen extra stevigheid te geven kan het wenselijk zijn het raam te voorzien van roeden of staallood.

FotoStrip1FotoStrip2FotoStrip3FotoStrip4

Geschiedenis van glas in lood

Het maken van glas in lood ramen is al eeuwen oud (ca. 10e eeuw). Het is
ontstaan doordat men in die tijd geen grote glasplaten kon maken. Door de stukken gekleurd glas aan elkaar te solderen, met behulp van een loodprofiel,
was men in staat om iedere gewenste grootte te vervaardigen.

Door de opkomst van het christendom werd het produceren van glas in lood ramen verheven tot een ware kunstvorm. Kerken en kathedralen kregen lichtere muren en voor de dakconstructie maakte men gebruik van het kruisgewelf. Hierdoor was het mogelijk om hogere kerken en kathedralen te bouwen en technisch was het mogelijk om grotere raamopeningen te maken.

Om deze grotere openingen wind- en waterdicht te krijgen, werd glas en lood erg belangrijk. De ramen werden rijkelijk versierd met bijbelse voorstellingen. Deze gebrandschilderde glas in lood ramen gaven de kerk of kathedraal een indrukwekkende en unieke uitstraling.

Glas in lood nu

Tegenwoordig zien we glas in lood op allerlei manieren in allerlei stijlen om ons heen. Zo zien we ramen (uiteraard), raamhangers, voorzetramen en lichtkoepels, met als gezamenlijk doel het verfraaien van een raam of ruimte. Het glas in lood paneel is, door het gekleurde glas en de structuur ervan, sfeer verhogend.

 

 
Copyright © 2020, Straten Glas in lood